Ջրի և ըմպելիքների կարևորությունը տարեց հասակում

img

Օրգանիզմին անհրաժեշտ հեղուկի քանակը տարիքին համընթաց չի փոխվում և կազմում է օրական 1,5-2լ կամ 30մլ մարմնի յուրաքանչյուր 1կգ-ի հաշվարկով: Օրգանիզմին օրական անհրաժեշտ հեղուկի մոտ 40%-ն ստանում ենք սննդի միջոցով, մնացած մասը պետք է լրացնել տարբեր ըմպելիքների օգնությամբ (ջուր, հյութ, թեյ, կոմպոտ, մասուրի թուրմ և այլն):

 

Տարիքին զուգահեռ օրգանիզմը կորցնում է ծարավի զգացումը, ինչը կարող է հանգեցնել ջրազրկման`քիչ հեղուկ օգտագործելու պատճառով: Ավելի օգտակար է հաճախակի խմել, բայց քիչ քանակությամբ, քանի որ միանգամից մեծ քանակի հեղուկի ընդունումը ծանրաբեռնում է սիրտը:

 

Փորձեք հետևել, թե օրական որքան հեղուկ եք օգտագործում: Սահմանափակեք աղի և շաքարի քանակը՝ օրական հասցնելով համապատասխանաբար մինչև 5գ և 30գ:

Քրոնիկ սրտային անբավարարություն ունեցողներին խորհուրդ չի տրվում օրական 2լ-ից ավել հեղուկ խմել, նվազագույն քանակը պետք է լինի 1,5լ:

 

Խնդիրներ, որոնց առկայության դեպքում պետք է դիմել բժշկի

 

  • Եթե ունեք կլլման դժվարություններ, այրոցի զգացում կոկորդում, դիմեք բժշկի, որպեսզի խուսափեք հետագա բարդություններից:
  • Եթե ունեք կարիեսով ախտահարված ատամներ, լնդերի ախտահարումներ, խնդիրներ ատամնապրոթեզի հետ, դիմեք ստոմատոլոգի:
  • Եթե ֆիզիկապես ակտվ եք և ունեք փորկապություն, եթե նույնիսկ պահպանում եք ճիշտ սննդակարգ, դիմեք բժշկի, քանի որ հնարավոր է հաստ աղու էնդոսկոպիկ հետազոտություն կատարելու կարիք լինի:

 

Ճիշտ սննդակարգ տարեցների համար

 

Բազմազան սննդամթերքների օգտագործումը և սննդի չափավորումը առողջության և երկարակեցության գրավականն է:

 

Գործոններ, որոնք կարող են նպաստել սնվելու դժվարությունների`

 

  • մենակ լինելը (մանավանդ այն մարդկանց դեպքում, որոնք ապրել են ընտանիքում և իրենք չեն պատրաստել կերակուրը),
  • պատրաստել չիմանալը, որը հիմանակում տղամարդկանց դեպքում է տարածված,
  • հիշողության վատացումը (մեծահասակ մարդը կարող է մոռանալ ժամանակին սնվել),
  • ֆիզիկապես ի վիճակի չլինելն ինքնուրույն գնալ խանութ, կերակուր պատրաստելն ու սնվելը,
  • դեղամիջոցների օգտագործում, որոնց կողմնակի ազդեցությունները կարող են լինել սրտխառնոցը, ախորժակի կորուստը կամ որոշ վիտամինների ներծծման խանգարումները,
  • սոցիալական խնդիրները,
  • խնամողից կամ ընտանիքի մյուս անդամներից կախվածությունը, որոնք իրենք են պատրաստում սնունդը, որը չի բավարարում տարեց մարդու ցանկությունը:

 

Կարևոր է`

 

  • կերակուր պատրաստելիս հաշվի առնել տարեցի ցանկությունն ու ճաշակը,
  • սստեղծել հանգիստ և հաճելի մթնոլորտ հաց ուտելու ընթացքում:

 

Պետք է նկատի ունենալ`

 

  • նորմալ քաշի և լավ ինքնազգացողության դեպքում դուք կարող եք սնվել ձեր ռեժիմով` պահպանելով ձեր սննդի քանակն ու բաղադրությունը,
  • խորհուրդ է տրվում 30 տարեկանից հետո ամեն 10 տարվա կտրվածքով սննդի կալորիականությունը պակասեցնել 5-7%-ով, քանի որ տարիքին զուգահեռ նյութափոխանակությունը դանդաղում է,
  • ուղեկցող երկարատև հիվանդությունների դեպքում պետք է շատասցնել սննդի քանակը և որակյալ սնունդ օգտագործել, հակառակ դեպքում հիվանդությունը կարող է բարդանալ,
  • որոշ հիվանդությունների դեպքում, ինչպիսիք են` շաքարային դիաբետը, աթերոսկլերոզը, հոդատապը (պոդագրա), քրոնիկ փորկապությունը, երիկամային հիվանդությունները, դիետա պահելը բուժման պարտադիր մասն է դառնում: Համապատասխան դիետա կնշանակի բժիշկը:

 

Առողջ սննդակարգի 3 հիմնական սկզբունքները

 

1. Օրվա ընթացքում ստացած կալորիաների համապատասխանեցում ծախսած կալորաներին:

2. Հավասարակշռված սննդակարգի պահպանում` օրական սննդաքանակը պետք է պարունակի 15% սպիտակուցներ, 30% ճարպեր, 55% ածխաջրեր, վիտամիններ, հանքանյութեր:

3. Սնվել օրական 4-5 անգամ, նույն ժամերին, փոքր չափաբաժնով,  չուտել քնելուց անմիջապես առաջ:

 

Հավասարակշռված սնուցումը կանխում է վաղաժամ ծերացումը

 

60 տարեկանից մեծ անձանց համար օրական սննդի նորման կազմում է 1800-2100կկալ կանանց և 2200-2400կկալ տղամարդկանց համար: Եթե մարդն ակտիվ կենսակերպ է վարում, սննդի կալորիականությունը կարելի է շատացնել:

 

Եթե սնվում եք օրական 4 անգամ, ցանկալի է սննդի 25-30%-ն ուտել նախաճաշին, 35-40%-ը ճաշին, 20-25%-ը ընթրիքին և 5-10%-ը` երկրորդ ընթրիքին: Եթե օրական 5 անգամ եք սնվում, խորհուրդ է տրվում սննդի հետևյալ բաշխումը` 20-25%նախաճաշին, 10-15%ճաշիկին, 30%ճաշին, 20-25%ընթրիքին և 5-10%երկրորդ ընթրիքին:

 

Թարգմանությունը՝ Տոմա Խոջոյանի
Հոդվածը վերահրապարակելիս հղումը gerontology.am կայքին պարտադիր է։

 

 

329
19/06/2019 13:05:28

Կարդացեք նաև

Կանխում ենք տանն ընկնելը

Ընկնելուն հաճախ նպաստում են արտաքին պատճառները, որոնց ոչ ոք ուշադրություն չի դարձնում առօրյայու.....

Սննդի հիմնական բաղադրամասերը

Մարդկանց կենսագործունեության համար անհրաժեշտ էներգիան ապահովող կարևորագույն բաղադրամասերը․․․

Ֆիզիկական ակտիվություն․ հանձնարարականներ

Մեծահասակների համար ֆիզիկական ակտիվությունը նույնքան կարևոր է, որքան երիտասարդների համար․․․

© 2019 gerontology.am | Բոլոր իրավունքները պաշտպանված են:

Կայքից ամբողջական կամ մասնակի մեջբերումներ կատարելիս ակտիվ հղումը gerontology.am-ին պարտադիր է:

Ստեղծել էHayrapetyanStyle և e_logo